Updates from September, 2008 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • toya 10:07 pm on 13 September, 2008 Permalink | Reply
    Tags: duniawi, impian   

    Perkara2 Duniawi Yg Ingin Dilakukan Sebelum Meninggalkan Dunia 

    Korang agak2 berapa lama korang boleh hidup? Kalaulah ditakdirkan hidup korang cuma tinggal tak berapa lama lagi apa yang korang nak buat selain buat amal ibadat banyak2? Sy terfikir pasal tu, jadi sy dah buat list benda2 yang sy nak buat sebelum nafas yang penghabisan.

    1. Menari dalam hujan.
    2. Pergi oversea, cari padang yang luas sangat sampai boleh nampak horizon, lari sambil cakap “Kami mai dah!!!”
    3. Belajar bahasa isyarat.
    4. Tengok orkestra.
    5. Belajar bahasa Jepun, pegi Jepun dan tengok sakura mankai.
    6. Tengok muka sendiri masuk TV at least sekali sumur hidup.
    7. Bagi panda makan sambil cakap “Kau lagi panda dari aku! Hahaha…”
    8. Pegi Disneyland, lekat banyak2 sticker yang ditulis “Toya sampai dah”.
    9. Belajar berenang.
    10. Letak tempurung atas katak.
    11.Naik gondola kat Itali sambil nyanyi “I’m on a gondol..gondol gondola..lalalala…”
    12.Belajar mainkan sekurang-kurangnya satu lagu instrumental dengan piano.
    13. Tiup buih sabun kat tepi pantai.
    14. Pancitkan kereta orang yang dibenci.
    15. Pergi sekolah SMKSA, makan nasik ayam masak kicap kat kantin sekolah.
    16. Pergi pulau kapas dengan kawan2 sekolah/utmkl.
    17. Tanam pokok bunga ros, jaga sampai besar.
    18. Ajar burung tiong cakap “Ogenki desuka?”
    19. Telefon radio ERA/HOT FM.
    20. Belajar main ski.
    21. Tulis “TOYA” besar2 kat atas salji.
    22. Buat buggee jumping.
    23. Lukis sebuah komik sampai siap.
    24. Belajar menjahit, jahit baju raya sendiri.
    25. Hadiahkan bunga ros kat mak.
    26. Have a perfect date.
    27. Beli teleskop.
    28. Lukis potret muka sendiri.
    29. Rakam dokumentari pasal diri sendiri.
    30. Tulis blog yang dapat sambutan ramai.

    Sebenarnya hidup ni taklah boring sangat kalau ada impian, sebab impian yang memberi kita semangat untuk hidup. Tak kisahlah sekecil mana atau segila mana pon impian itu… Yosh! Ganbatte!!!

    Advertisements
     
    • Nyah Rempit 11:13 pm on 13 September, 2008 Permalink | Reply

      tak nmpak pon dalam list ittew uols nak merempit ngan geng2 meq~
      boring tggu jantan malam2 posa ni, terpaksa meq singgah cc carik customer jap.. mungkin mat2 rempit pegi tawarikh kot..
      meq pon byk lagi isu2 duniawi yg meq nak setelkan termasukla penampilan meq yg chantekk ni nak tuka kepada kacak n jambu mcm Dafi gitteww…ops!
      semoga golden dreams uols tercapai…

    • adik 11:58 pm on 13 September, 2008 Permalink | Reply

      impian org nk bela rimau..agak2 leh tcapai x?
      ala..takat lagu instrumental tu bkn ada ka long men lagu mnde tah dlm buku note tu..ape tajuk die..’Romance’?haah..btol la tu..pasai bunga ros lk bulan 12 ni bg noh..haha

    • jim 6:17 am on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      bela rimau x best..bela bear la best..polar bear..penguin pon ok gak 😀
      alaa..men la lagu hepi besday kt piano..senang je..org dr drjah 3 lg dh bleh :p

    • toya 9:54 am on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      alah takat lagu epi besday tu pejam mata pon boleh. lagu Romance tu lak main sebelah tangan je, xcukup tajwid lagi tuh!

    • nono 10:57 am on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      wah…bes bes..huhuhu..impian no 15 paling bes..menggamit kenangan silam..hehe..
      ermm ape impian sy ek…huhuhuhu

    • toya 11:02 am on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      haha…mmg mengidam btol la nak makan nasik ayam masak kicap kat kantin asma tu. keenakannya masih lagi terbayang hingga kini :p ntah ada lagi ke tak skarang ek?

      p/s: tringat dulu2 nono slalu xabihkan ayam. sape yg makan? momo…jugak

    • anis 11:11 am on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      25. Hadiahkan bunga ros kat mak. >> aku terperasan sekejap.heheheh impian mu yg no 10 plg nice.heheh nak wat gaks ler.tapi kena ada org pegang tgn n kaki katak tu.nanti melompat laks dia
      huhu

    • toya 11:13 am on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      haha…ada 3org mak nak kna bagi bunga nih :p ermm tringat plak masa skolah dulu kna tangkap katak ramai2 utk lab bio. tapi masa tu xpakai tempurung. haha…

    • adik 1:59 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      rasa2nya zmn org xpnah lk nmpk nasi aym msk kicap tu..erk..dh konpius kntin skola asma rendah ngan mnengah…

    • toya 2:04 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      skolah menengah laa…nasik kaler kuning ngan ayam masak kicap sedap giler…nyam2..slurppp…

      **batal posa lak kang

    • adik 2:18 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      hurm..kuning..cm ader lk..org jrg mkn kt kntin la..time rehat p koop mkn coki2 ja..hahaha

    • toya 2:23 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      huh patutla…zaman kami nasik ayam masak kicap tu makanan paling enak tau…

    • adik 2:31 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      xtaw…sejak insiden ada org jatuhkn kuah lksa kt tudung org dan mmbawa aroma ikan ke setiap pelusuk kelas..dh maleh nk brebut bli mknn kt kntin..

    • toya 2:33 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      nghuahahahahaha(gaya poi gelak pas nyeksa nyau)hm..hm..hm

    • cloud 4:59 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      tgk wishlist tu tringat cite a walk to remember..heheh

    • toya 5:01 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      haha… be in 2 place at the same time :p

    • greensnow 11:10 pm on 16 September, 2008 Permalink | Reply

      walk to remember aku xtgk…tp moment tu rimember aku layan,comeil sehh bwahaha~
      yg no.22 tu kamu brani ke buat huh?
      bes tuuu…(berangan gak nak huhu)

      impian aku…nak buat wishlist~
      out.

    • toya 9:25 am on 18 September, 2008 Permalink | Reply

      haha…berharap agar semangatku cukup kuat untuk buat no.22. yosh!!!

    • ayu 2:48 pm on 7 October, 2008 Permalink | Reply

      mash…
      (catcha je da lawak..hekhek..)

    • toya 2:53 pm on 7 October, 2008 Permalink | Reply

      hehe camne ayu leh tau lak blog ni? seb baik dah pindah keje kalo x kantoila blogging masa opis :p

    • ayu 2:57 pm on 7 October, 2008 Permalink | Reply

      kite on9 syg..tp invisible(takot kantoi gak ym time opis..hikhik..)
      seronok la singgah sini…tulih yg besh2 lg ye mash…(lupe..kete baru ek..kancil g mane?)

    • toya 3:05 pm on 7 October, 2008 Permalink | Reply

      ooo…hehhee… kancil ada kat umah arr..bagi org lain pakai lak. emmm dah lama tak update blog ni. esok2 nak sambung lagi. hehe

  • toya 11:23 pm on 11 September, 2008 Permalink | Reply  

    Konvo! Yippie! 

    Hari ini sy meluangkan masa pejabat yg berharga untuk mengecheck maklumat konvokesyen UPM bulan 10 ni. Alangkah gumbiranya hati ini bila dah kompem dapat grad walaupun xpernah hantar hard cover tesis… So maklumat konvo adalah seperti berikut:

    Tarikh: 21 Oktober 2008 (Selasa)
    Sesi : Petang

    Sayang skali konvo diadakan mengikut major masing2 jadi tak dapatlah merasa konvo dgn Ej, Hafiz & Farhan. Takpela… yang penting korang ada! Datang tau bawak bunga! hehehhe…

    konvo shidah

    My turn is soon to come…

     
    • ijal 12:30 am on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      looking forward to be there too ^_^

    • toya 12:36 am on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      yeyeyy…kna pakai smart2 tau! org bukan ada kwn pon nak amik gambar kat sana. ada family n future family je :wave:

    • angah_Darling 1:36 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      congrates in advance achik 🙂
      nanti edit gambar konvo lawa2 ye..

    • toya 1:40 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      hehe dtg jgn xdtg ngah! dekat je ngan umah kan…lepas opis hour dtg yek 😛

    • tintin 3:06 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      ala~ camne nk dtg.mst xsmpat =( kol bape?

    • toya 5:05 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      masuk dewan kol2.30. bajet arr abih kol bape. korang kan ada pengalaman 😛

    • wan 12:26 am on 13 September, 2008 Permalink | Reply

      satu je nak komen….
      akak ni pandai la…
      leh la aja sy nnt…
      zedgeboy(hohoho1989)

    • miss _u_mas 9:26 pm on 13 September, 2008 Permalink | Reply

      moshimoshi 🙂
      insyallah, wajib p konvo mas..
      sesi pg@ ptg?
      ooo..diam2 ade bakat besaq noo..bleh jd penulis nie…chaiyok3x

    • toya 10:18 pm on 13 September, 2008 Permalink | Reply

      sesi petang la…cam shidah aritu. datang tau! huhu…miz u bebeh

    • uder's 9:45 am on 14 September, 2008 Permalink | Reply

      momo.. aku pon konvo tak hatau thesis.. ni dah grad setahun lebih.. dok niat nak hatau tapi tak buat2 jugak.. tak pe.. its the toughts dat matters kan? hehehe ^_^

    • toya 9:56 am on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      hehe rasa bersalah gak kat supervisor yg baik gile tu…thesis senior yg org pinjam kat dia pon xpulangkan lagi 😦

  • toya 10:04 pm on 9 September, 2008 Permalink | Reply
    Tags: saga blm   

    My Car Loan Approved!!! 

    Hoyea!!! Tadi akak proton edar tu dah kol cakap loan kete dah lulus!!! Korang tau sy amik kete pe? alaa…kete murah je..Saga BLM. Pegi booking ari Sabtu lepas kat Proton Edar Senawang. Akak tu cakap dia try bagi dapat sebelum raya. Harap2 bukan klentong la kan. Hehehhe…

    New Saga Begins

    Akan datang…jangjejeng….

     
    • chesu 12:17 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      wah chik, bergaya dgn kete baru la nnt?
      leh ronda2 1 kl..

    • toya 12:18 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      boley2…mari2 naik keretaku..hehe

    • ijal 12:27 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      yeye.. congratz syg! dapat merasa keta saga baru, hehe

    • toya 1:05 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      hehe xsbr nak merasa gak!

    • adik 1:51 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      nape ijal cm hepi tlbey…XD

    • toya 1:52 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      haha lom tgk lagi ayah punya epi :p

    • mr.eims 2:11 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      hohoh..bagus2..

      btw..salesman tu ko kene tolak-tolak sket. (push2) kalu tak dia wat rkeks je. standad la tu.
      lg 1 pesanan ringkas, cek dulu keta tu sebelum amek..pastikan sume functional ok n takde 1 scratch pong.kalu tak, lepas ape2 lepas ko amek keta tu nanti dia dah taknak b’tanggungjawab. cakap ko sendiri yg scratchkan,masa cek haritu ko tak komplen pong..tau?

      orait.. =) dah dapat keta nanti leh la racing.. hohoh..lari..lari…

    • toya 2:29 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      orait…thanx for da tips bebeh 😉 nak racing? heheh lari..lari…

    • ijal 8:03 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      jom.. waa pun nak racing! huhuh lari..lari.. kudaku lari gagah berani..lalalal~

    • jimy 12:14 pm on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      wahhh..saga baru..akhirnya..sian myvi kene reject :p

    • toya 9:31 pm on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      myvi mahal maa…lari bajet…

    • Nono 10:46 pm on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      hehehe..congrat..akhirnye pade umur 24 tahun..kita berjaya membeli sebuah benda yg dipanggil keta..okes…leh la race nie…huhuuhu.
      hidup saga..lalalala

    • toya 10:48 pm on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      tq..tq…akhirnya…race? myvi vs saga…lari!!!

    • labi 4:01 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      hoho.. aku booking saga gak dulu.. dh dekat 4 bulan tak dapat.. trus cancel.. sabar menunggu nanti ya cik kak..

    • toya 5:03 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      hang booking kat mana labi…kalo kl/penang mmg standard 3bulan. ni kami booking kat senawang, ceruk dunia ketiga nun dia kata standard sebulan. xtau lah…

    • Ipink 12:26 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      bestnye mas 😀 org ni xmampu lg nak beli keta sendiri man… 😥 sobz sobz…

    • toya 12:47 pm on 15 September, 2008 Permalink | Reply

      hehe…ur time will come fenin…soon…

  • toya 10:36 am on 9 September, 2008 Permalink | Reply
    Tags: siblings   

    My Siblings The Weirdos 

    weirdoes.jpgKorang ada brapa org adik bradik? Ramai ek? Camna diorang? Adakah sejibik cam korang? Langsung tak ngam? Langit dgn bumi? Black sheep? Ataupun korang harap diorang tak penah wujud? Tak kisahla pape pon, yg penting carik2 bulu ayam lama2 jadi shuttlecock. Apa yg korang nampak dia atas ialah adik2ku yg kepalanya tak berapa betol sket (samala macam kakak diorang). Yg pompuan tu(k.ngah) dah masuk UTM, yg laki (poi) form2.

    24-10-06_0112.jpg23-10-06_2006.jpg

    Hmm apa nak cita pasal diorang ni ek? Nak kata adik beradik terbest di donia pon tak tau la jugak. Yg pasti sy bersyukur dapat merekrut budak2 tuh jadi mereng (samala macam kakak diorang). Banyak kejahatan yg kami dah wat sama2.

    dsc01426.jpg20-07-07_2330b.jpgdscn0805.jpg

     

    dsc00555.jpg Sebagai anak2 salbiah & mohd azol, kami berkongsi genetic yg sama – lambat tua. Yup, mak bapak kitorang lambat tua. Mak sy wpon dah 47thn tapi still nampak cam 30>. Ayah pon lebey kurang la…agaknya… (bagi sesapa yg penah tgk). K.ngah walaupon dah msk u tapi kalo pegi umah orang slalu makcik2 tanya, “darjah brapa ni?”. Poi pon masih belum menunjukkan kemecedannya lagi. Ahahaha…yg paling lambat meced ialah palahotak kitorang sebenarnya. 01-05-07_2021.jpgBanyak aktiviti yg kitorang lakukan bersama sebagai riadah. Aktiviti utama ialah menyeksa kucing. Antara lain kitorang suka buat naya anak patung rimau k.ngah, bagi dia pakai tudung, stoking etc. ambik gambar muka2 aneh, gunting baju poi (kat bahagian gambar je) biar dia pakai baju berlubang ^,,^, buat kek beramai2 (termasuk poi sebagai tukang kacau adunan), menari tarian aneh beramai2, buat pertandingan melukis mengikut subjek yg ditentukan dan yg paling utama….loyar buruk sesama sendiri. Kata kak ngah, “saya bersama kakak dan adik yg paling loyar buruk abad ini”. Ya…tepat sekali. dsci0159.jpg

    dsci0158.jpg

     
    • adik 11:06 am on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      woit…huduh gila gambaq…ish3..ini xley jadik

    • toya 11:08 am on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      nguahahahhaaa….padan muka yey!

    • jimy 12:47 pm on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      aritu ade jmpe skali kt meranti :p

    • toya 12:49 pm on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      heheh sian abg jimmih kena rejek sebab xde keta ek :p

    • jimy 12:52 pm on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      wahh lajunya reply~ XD
      alaaa..sbb xde kete pon kna rejek..
      xpe nnt nk bli aston martin 🙂

    • toya 1:06 pm on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      hahaaa segalanya tidak berguna lagi..beliau telah berpunya…anda juga telah berpunya ye en.jimmih. jgn lupe tu

    • kasha 5:49 pm on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      ermm…. ok la. u minat berkarya ke? erm… nanti i invite kawan2 komen blog u. ops!!! saya lah bukan ‘I’. hehehe…

    • toya 9:32 pm on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      hehe thanx yek sudi parking sini 😉

    • ijal 12:33 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      ooo… selama ni well behave je depan org. biol rupanya diorang ni, hikhik

    • toya 1:05 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      erk kantoi…

    • adik 1:45 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      mnde ni…sape jimmih tu?oo..jimmy neutron tu ek..eh..xkn ijal xkenal lg kot perangai kita cmne..ish..bp taun dh ni..cmne nk jd abg ipar yg bjaya ni..=p

    • toya 1:46 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      haha..dia buat2 xtau je tuh

    • aben 10:58 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      aik…alak adik dengan akak cun…….osah cun nya adik

    • adik 6:22 pm on 18 September, 2008 Permalink | Reply

      tambah lagi bnda jahat yg penah dbuat bsama2..kaco org ngah menyanyi time kat istana seremban tu..huahahahaha

    • ikkie 5:52 pm on 11 February, 2009 Permalink | Reply

      wakakakaka…….. So lucky to hab sibling liddat… hepi2 awis..

  • toya 12:11 pm on 7 September, 2008 Permalink | Reply
    Tags: mekap, menyibuk, promoter, tensen, toya   

    Alat MakeUp vs Muka Promoter 

    promoter menyibuk

    Kawan2 pompuan sekalian…korang sure penah pegi supermarket, kat bahagian mekap atau yg seangkatan dgnnya ada je promoter yg mengganggu ketenteraman hidup korang demi mencari sesuap nasik, kan? Selalunya kalau kita pergi kat produk A, dia mesti tunjuk produk B kat kita, dan selalunya produk B adalah produk yg tak laku atau yg kurang laku berbanding produk A. Ok, fine. Ni memangla situasi yg dah selalu sangat saya alami. Promoter tu bukan mainla promote benda2 yg boleh ditempek atau disapu atau ditonyoh kat muka tapi bila tengok muka dia pulak…alamak…”Patut ke aku beli produk ni?”. Tapi bila situasi seperti ini berlaku, saya sudah tidak dapat kembali lagi kepada produk A. Maka saya pun terpaksalah membeli produk B dengan iringan doa “Oh Tuhanku, janganlah muka aku macam promoter tu lepas pakai benda alah ni!”

     
    • Nyah Rempit 10:38 pm on 7 September, 2008 Permalink | Reply

      Kesian uols kene kacau ngan promoter2 ittew..btol kata uols, nak promote mekap pon atleast promoter pon biar lah malatop gittew.. klu promoter pon burok, barang laku kah??
      meq pon ada story pasal promoter uols~
      aritu meq pegi kat pavillion jln2 la ngan geboi2 lain, tetiba ada pulak promoter ponens inniew nk promote myk wangi kat meq.. siap panggil abg2 lagi… tak nampak ke meq drag bkn main chantek nehh.. tros meq blah, mls nak lyn ponen ittew…
      tp promoter pon cari makan cara diorang u ols..tak promote non ado la gaji nanti… sian derang kang tak ckp duit nak rayo how?

    • chesu 10:43 pm on 7 September, 2008 Permalink | Reply

      Haha… mmg slalu kena mcm nih..tp selalunye chesu beli yang da biasa pakai.. ^^

    • ude 12:07 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      terigat peristiwa korg n lingua phone kat PC..ahahaha 😛

    • toya 12:09 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      hahaa….chesu dan linguaphonenyer…
      kenangan yg xdapat dilupakan :p

    • cloud 2:17 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      korg ni xbaikla…biarla dorg nak carik rezeki kan? 😛 aku pun penah jgk keje jadik promoter nih…hahaha…mmg bkn senang..baik carik keje lain…huhuh

    • toya 2:39 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      hehe kamu jadik promoter ape shah? linguaphone gak ke?:-p

    • videl 9:26 pm on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      huahhaha….promoter yg amat memenyampahkan.kalo org,nampak jek promoter dtg,trs blah xjd beli kat ctu.haha.mls nak lyn.pdn muka xdpt lgsg sale.menyebok sgt

    • chesu 9:41 pm on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      Linguaphone…huhu..nyaris2 tuh…^^

    • adik 5:05 am on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      apela…xde cte psl kucing ka..bosan2…psl promoter ni kalo org tension bila nk masuk kedai bodyglove..eh..bodyshop..ha3

    • toya 8:43 am on 9 September, 2008 Permalink | Reply

      cita pasal kucing akan datang la…yg spesies semut yg bejasa pon akan dtg gak. tgk sambutan arr camna. test market dulu..heheh

    • Nono 12:22 am on 11 September, 2008 Permalink | Reply

      huhuh..promoter mmg sibuk dan menyampahkan..dari beli kat promoter tue baik xyah beli langsung…nampak jer muka promoter mood nk beli pon da lari..hampeh lah promoter..kacau daun jer..hihihih

    • toya 12:26 am on 11 September, 2008 Permalink | Reply

      hahaha…mmg..ada tu yg ikut je mcm kita nak curi sgtla brg kedai tu

    • Rose's Treat 4:26 pm on 23 April, 2009 Permalink | Reply

      Mari beli cosmetic online! Lebih murah dari counter & takde muka promoter seperti yang dinyatakan tue!
      CHEAP! Authentic branded cosmetic DIOR,STILA,GIVENCHY,ELIZABETH ARDEN & more Visit http://rosestreat.blogspot.com/

  • toya 11:37 am on 7 September, 2008 Permalink | Reply
    Tags: masalah komunikasi   

    Aku, Saya, Org, Kami? Atau? 

    Aku..err…saya…aa..org.. Macam mana nak mula ni eh? Sure korang dah kompius “apehal la minah ni?”. Ok..ok.. Lebih baik dimulakan dengan soalan. Korang bahasakan diri korang sebagai apa? Mesti lebih kurang 50% jawab “aku”. Selebihnya jawab “saya”, “i” atau nama sendiri. Dalam hidup penulis setakat ni kalau bercakap dengan orang xpernah penulis bahasakan diri sebagai “aku”. Memang susah. Dah byk kali try tapi xberjaya jugak. Setiap kali nak cakap dgn org yg baru kenal je mula la persoalan yg sama bermain2 dlm kepala otak penulis. “Nak bahasakan diri ape ni ek?”. Sejarahnya, masa kecik2 dulu penulis selalu bahasakan diri sebagai Nina. Bila dah besar sikit, penulis bahasakan diri sebagai “kami”. Dengan adik-beradik kami memang bahasakan diri sebagai “orang”. Bila masuk sekolah, jadi “saya” pulak. Kat UTM pon sama, “saya”. Bila masuk UPM dah jadi “orang” pulak. Hmm… Sure korang tertanya2, ape yg susah sgt, cakap jela “saya” kalau dah xboleh sgt cakap “aku”. Masalahnya, kalau cakap “saya”, dgn pompuan mmg no hal. Tapi kalau dgn lelaki rasa cam janggal…yela mcm kapel pulak bunyinye nak bersaya-awak. Complicated sgt ke idup ni? Penulis cuma bahasakan diri sebagai “aku” bila bercakap dgn diri sendiri. Korang pernah bercakap dgn diri sendiri? Cuba try. Heheh.. Jadi sekarang harus gimana dong??? Kalau cakap “beta” kang kena tulah pulak. Haha… Omputeh gak senang kan, kompem2 “i”. Okla mcm manapon keputusan harus diambil supaya diri ini tidak lagi kekompiusan setiap kali nak menulis blog. Jadi setelah bertafakur sejenak dan mengikut keputusan penyimpan mohor besar raja-raja… Dengan ini, diisytiharkan – panggilan penulis terhadap diri sendiri dalam blog ini ialah . . . “SAYA”.
    Sekian terima kasih. Keputusan muktamat. Sebarang surat-menyurat tidak akan dilayan melainkan untuk mengumpul setem semata-mata.

     
    • xlanx 11:24 pm on 7 September, 2008 Permalink | Reply

      ok na…u get talent in bebel n art so keep doing ur artistik work n jangan kasi karat skill yg gifted tu..wa sokong lu selalu beb..chayo chayo..

    • angah_Darling 12:09 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      hye achik…semoga berjaya dgn blog :p

    • toya 12:10 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      tq sume 🙂

    • Nono 12:24 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      hehehe…ok ok..sy nono akan mengomen..cm besa lah budak nie mmg teror bab karang mengarang …lukis-melukis..karya-mengarya neh…huhu aku..org..i ke..semua same jer..aku tetap aku..heheh..sy nono akan terus menYokong karya2 anda…lalalalala keja..ar2 kije…lalalalaaaa

    • toya 12:27 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      tq..tq…nanti sy akan upload kisah2 buhung kat sini. jengjejeng…nantikan kemunculannya!!!

    • hilmi 12:35 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      okla tu pakai ganti nama “saya”..
      kalau pakai “aku”, nampak ganas n brutal la pulak(walaupon pada hakikatnya betul :p)

      p/s: gambar konvo yg dibg hari tu dh potosop blom? x sbr2 nk tgk nih..

    • toya 12:36 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      adeh…byk ngat order nih…mana sempat nak wat en.hilmi oiiii…

    • delang 10:19 pm on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      satu awak tertinggal, kite…hehehehhe…

    • farah 10:40 pm on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      ye ke klu ckp ‘saya-awak’ mcm kapel??

      ramai jugak cowok2 yg sy kenal, spnjang komunikasi menggunakan kata ganti nama ‘saya-awak’…

      adakah mereka telah merasa seperti berkapel dgn sy??? ~ahahaha

    • toya 10:45 pm on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      hehe ntahla cik bobo…bunyinya agak romantik :p

    • aben 1:17 am on 11 September, 2008 Permalink | Reply

      kalau nak romantik lagi guna la kata nama ‘i,u, atau sayang’ kan ke sedap bunyi nya

    • toya 1:50 am on 11 September, 2008 Permalink | Reply

      haha…lari…

    • farah 12:25 am on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      ahaha…
      ya betol.. klu ‘syg’, ‘yang’, ‘ayang’, ‘honey’, ‘laling’, (dan yg sewaktu dgnnya)…
      itu baru romantik namenye…

      ‘saya-awak’ tu skema laa… atau bahasa lainnya, sopan la sket..

      sbnrnya senang klu bantai ‘aku-ko’ je…
      tp x dgn smua org boleh bantai mcm tu,
      kasar benor bunyinye nnt..

      jd dgn ini sy menyimpulkan hujah sy bahwa, apabila mgunakan kata ganti nama
      ‘saya-awak’…tak ler pulak romantik rasenye… 🙂

    • toya 12:29 am on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      hehhe…penilaian individu lain2 kan. hujah pencadang telah diterima 😛

    • aben 2:56 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      ya betoi..eden sokong ekau farah, tapi kalau nak guna kata ganti nama ” saya – awak ” macam nak mintak kapel je…betoi tak,tapi kan knp ek dalam keluarga, kita kena membahaskan diri kita ” orang “

    • toya 5:06 pm on 12 September, 2008 Permalink | Reply

      ntahla…mcm automatik je kan. xtau sape yg ajar 😛

  • toya 4:26 am on 5 September, 2008 Permalink | Reply  

    New Blog…AGAIN!!! 

    SouthPark Me

    salam

    aduila…blog baru lagi. dulu dah banyak bukak blog tapi tak jalan gak. kali ni xtaula…hehe saje2 mencuba nasib kan.

     
    • xlanx 11:22 pm on 7 September, 2008 Permalink | Reply

      ok na…u get talent in bebel n art so keep doing ur artistik work n jangan kasi karat skill yg gifted tu..wa sokong lu selalu beb..chayo chayo..

    • jun 11:54 pm on 7 September, 2008 Permalink | Reply

      mas..agaknye org macam KITA ni mmg suka tuka2 blog kot..dan byk blog..:p

    • ude 12:04 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      wahai achik..agaknya mu mmg ske bebel tp gue je yg salu dgr yg real(dolu2)..ehehe 😛

    • toya 12:08 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      haha…memang…skang ni nak membebel xde sape nak dengar so kat sini la tempat luahan perasaan

    • Ace 2:15 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      yela2…aku tinggalkan komen….

    • toya 2:40 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      yela2…mekasih…

    • jim 3:56 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      guwe diwajibkan mengomen @@

    • toya 4:13 am on 8 September, 2008 Permalink | Reply

      kalo blog gue ni laris mcm chedet.com xdela gue wajibkan kamu mengomen…

    • aben 11:50 am on 10 September, 2008 Permalink | Reply

      kat tempat aku guna ekau,hengkau,eden,ese,harap maklung

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel