Updates from April, 2011 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • toya 8:56 pm on 4 April, 2011 Permalink  

    Jadi, inilah habitat asalku…? 

    This content is password protected. To view it please enter your password below:

     
  • toya 9:30 pm on 13 July, 2010 Permalink  

    Kisahku Dan Dia, Seingatku 

    This content is password protected. To view it please enter your password below:

     
  • toya 3:04 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply  

    What career will suit MY personality? 

    Ujian ini baru saya jalani tadi dan saya rasa hasilnya tepat sekali.
    Kini saya pasti dengan kata hati saya: saya mahu tukar kerjaya.

    This description is a generalisation. If it rings true, you’ve found your career type. If it doesn’t, return to the quiz, decide whether you answered truthfully, and not by what you think you should answer. Redo your answers and read your new results.

    You would be very happy in a career that utilised your level-headedness, and allowed you to work mainly on your own. You want a career that allows you to be creative, without having to be involved with lots of people. Some careers that would be perfect for you are:

      Artist
      Historian
      Banker
      Novelist
      University Professor
      Photographer
      Vet
      Paralegal
      Graphic Designer
      Online Content Developer
      Webmaster
      Producer
      Managing Director
      Nutritionist
      Advertising
      Nursing

    You like working and being alone. You like to avoid attention at all costs. You tend to keep to yourself, and not interact much with the people around you. You enjoy spending time with a few a close friends. You like to listen to others, but don’t like sharing much about yourself. You are very quiet and private.

    You are very practical, and only act after thinking things through. You don’t like being forced to answer quickly. You have to evaluate the situation completely. You make decisions based on what you can verify with your senses.

    You like to be deeply involved in one or two special projects. You like to be behind the scenes. You are very logical and fair. You feel you should be honest with others and protect their feelings.

    You trust your gut instincts. You are easily inspired and trust that inspiration. You are very innovative. You analyse things by looking at the big picture. You are concerned about how what you do affects others. You worry about your actions and the future. You tend to use a lot of metaphors and are very descriptive and colourful in your choice of language.

    You are very creative, and get bored easily if you don’t get to express yourself. You like to learn new things. You don’t like the same old routine. You like to leave your options open.

     
    • drhilmi 3:15 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      ala, xde pulak modelling dlm list tu ye πŸ™‚

    • toya 3:16 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      huh tak sesuaiiiii!!!

    • angah_Darling 3:45 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      modelling? dr hilmi nk jd photographer achik la tu :p

    • Fazz 4:34 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      mas elyna jd stewardess…..
      bayangkan..

    • toya 9:23 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      huh sorg soh jadi model, sorg soh jadi stewardess (+_+)
      korang buta ke hape hah?

    • otroman 10:10 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      itu pujian tuh.. cukup incila mksudnya..hehehe well, u r talented enough dat u can be watever u wana be.. ganbate ne!

    • makcik mak 8:47 am on 18 December, 2008 Permalink | Reply

      wow hmpr sumer tepat ek chik.so apa lagi.mari memburu impian.hegu2

    • toya 11:46 am on 18 December, 2008 Permalink | Reply

      huhu yg perenggan last tu paling tepat. get bored easily, like to learn new things. sbb2 skang tgk sebok cari kursus. ajak tina masuk klas menjahit… nak x tina???

    • ijal 11:54 pm on 18 December, 2008 Permalink | Reply

      eh… adake option stewardess atau model?
      hehehe… kalo ada, mestila leh dipikir2kan πŸ˜‰
      whateva u pick, i’ll alwiz support u ^_^

    • ronmad 11:41 am on 5 January, 2009 Permalink | Reply

      ooo nie rupenya personality ko erk..
      baru tahu rupenya. πŸ˜›

      check maner nie..

  • toya 5:20 pm on 14 December, 2008 Permalink | Reply
    Tags: bagan lalang,   

    Mas Elyna dan 30 Impian #13 

    Rujukan:Β Perkara2 Duniawi Yg Ingin Dilakukan Sebelum Meninggalkan Dunia

    _______ Mas Elyna merenung skrin komputer ribanya. Senarai itu dibacanya satu-persatu, lantas satu ungkapan menerjah mindanya, “Apa ertinya impian jika ia tidak menjadi kenyataan?”. Dia nekad, setidak-tidaknya percubaan menzahirkan itu lebih baik dari berdentum-dentum melaung kata tanpa hadirnya perbuatan.
    _______ Lalu katanya, “Adik, jom keluar,” kepada Mas Elyza dan Mohd Ezryl di suatu petang yang baik cuacanya. Dengan banyak soal, mereka mengikut sahaja walaupun soalan mereka tidak berjawab kerana mereka tahu, petrol kereta itu bukan mereka yang perlu membayarnya.
    _______ Cuaca masih lagi indah ketika mereka sampai ke destinasi yang dituju. Deruan ombak semakin deras kedengaran tatkala mereka melangkah keluar dari kereta. Ya, Mas Elyza dan Mohd Ezryl sudah pasti kini, mereka sedang berada di pantai bernama Bagan Lalang. Pantai itu biasa-biasa sahaja. Pasirnya tidak seputih Pulau Kapas dan airnya tidak juga sejernih Pulau Semporna. Sebaliknya pantai itu kotor dan berminyak pula. Mungkin sudah begitu lumrahnya pantai di bahagian barat semenanjung. Namun entah mengapa, ramai sungguh pengunjung di sana petang itu. Entahlah, mungkin mereka juga seperti Mas Elyna, mencari damai yang tidak kunjung tiba. Deretan gerai-gerai yang kelihatan seolah-olah bazar raya di situ mengundang sesiapa sahaja yang mahu membeli sesuatu yang pastinya tidak mereka perlukan di situ.
    _______ Kala itu, Mas Elyna teringatkan senarai 30 impian yang diciptanya, yang belum lagi ada yang menjadi kenyataan. Lantas dizahirkan hasratnya kepada Mas Elyza, agar salah satunya dapat direalisasikan petang itu, “Adik, jom beli buih sabun nak?”. Mas Elyza merenung kakaknya itu dengan kerutan di dahinya. Mas Elyna tahu, hasratnya kelihatan bodoh dengan usianya yang hampir mencecah suku abad itu. Lalu diterangkan bahawa itu adalah impiannya yang ke-13 supaya Mas Elyza mengerti, dan dia mengerti; Mas Elyna punya hasrat seolah-olah dia akan mati esok hari.
    _______ Sesungguhnya impian itu bukanlah impian jika ianya mudah sekali dicapai. Membeli buih sabun mungkin hal yang mudah bagi orang lain, tetapi tidak bagi 3 insan ini. Mereka adalah segolongan manusia yang rendah keyakinan diri, pemalu, dan penyegan. Mohd Ezryl menolak 100% apabila disuruh melakukan hal itu. Maka Mas Elyna dan Mas Elyza kini harus melakukannya dengan kudrat mereka sendiri. Apapun, mereka harus mengelak daripada membeli apa-apapun dari seorang lelaki, atau yang mereka gelar ‘boya’ supaya emosi mereka tidak terganggu oleh manusia jenis itu.
    _______ Lalu mereka menghampiri salah satu gerai yang ada menjual buih sabun. Ah, mungkin ada gerai lain. Kemudian mereka berhenti di gerai lain pula tetapi tidak membeli di situ kerana ada ‘boya’. Lalu kembalilah mereka ke gerai tadi tetapi tidak sanggup mereka membeli kerana tika itu ada seorang gadis berusia lingkungan 5 tahun sedang merengek kepada ibunya minta dibelikan buih sabun. Ah, inikan permainan kanak-kanak… Rasa malu kian memuncak tika itu. Namun hidup ini sebuah perjuangan. Maka diredah jua rasa malu itu lalu mereka berdepan dengan peniaga gerai itu. “Kak, bagi ni satu. Kaler hijau.” Nah, RM2 bertukar tangan dan segalanya selesai!
    _______ Pantai Bagan Lalang yang kotor itu menjadi saksi. Pandangan tajam umat manusia di situ diabaikan, maka impian Mas Elyna yang ke-13 akhirnya menjadi kenyataan.

     
    • Fazz 1:45 am on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      owh,sungguh nina xajak..
      ckp nak suh dtg join sekali,
      sedey~

    • angah_Darling 10:11 am on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      lamanya tak g pantai.. best tak men buih sabun?

    • drhilmi 11:02 am on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      wow..nice shoot…
      nk pg main buih sabun jugak!!!

    • jimmy 11:29 am on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      Baca post ni terigt lak cm citer A Walk To Remember..mandy moore tu tau hayat dia maybe x pjg,tp ada 1 impian die tu berada dia dua tempat dlm 1 masa πŸ™‚
      achik xde impian tu?kalo ade boley buat sndiri..otw blk kije,ms smpai kt smpadan masuk n9 tu benti kete jap tepi hiway..make sure duk ats line smpadan B-)

    • toya 12:20 pm on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      Fazz: tak ajak mendenye…ajak lebey2 kang kazrul marah lak πŸ˜›
      Angah: mustila best..hehe
      Lemi: jom jom reunion tepi pantai!
      Jimmy: dah selalu lalu sempadan…umah org mmg kat sempadan neg9/selangor. haha

    • yanie 12:23 pm on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      adehh… terlebey emo lak jimih nih. lyn muvi sampai terbwk2 ke alam realiti. mesti nk buat kat awek ko camtu kan. romantik la konon2nye tu. heheheh.. achik siap rilek je ade wish nk maik buih sabun tu, die lak yg lebey2 nk suruh benti kat sempadan bagai.. hahahah…

    • toya 12:36 pm on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      hehe… tapi mmg best ar cite a walk to remember tu. sampai nangis2 dibuatnye 😐

    • jimmy 5:38 pm on 15 December, 2008 Permalink | Reply

      ek eleh yanie..jeles :p

    • shah 10:28 am on 16 December, 2008 Permalink | Reply

      cite a walk to remember tu xsesedih cite a moment to remember…tangkap leleh punye lah…btw suke gmbr yg last tuh~

    • toya 12:54 pm on 16 December, 2008 Permalink | Reply

      hehe…cheapcam πŸ˜‰
      tgh donlod cite a moment to remember la ni
      takat ni tgk part 1 boring jek

    • ijal 10:57 pm on 16 December, 2008 Permalink | Reply

      ala… len kali kite main buih sabun same2 gak ek.
      ijal xmalu nak beli, hehehe

    • adik 4:09 am on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      kalo beliau sedang meniup buih..sapekah photographernya???
      *wink2

    • otroman 10:05 pm on 17 December, 2008 Permalink | Reply

      la, nk malu per.. sy slalu jek men kt mktab neh, tiup mgalahkan bebudak gi..best woooo.. addicted -_-

    • makcik mak 8:52 am on 18 December, 2008 Permalink | Reply

      tahniah chik.teruskan usaha mencapai impian2 yg lain.tak guna hny bermimpi!!gambatie

    • witty angel 1:49 am on 21 December, 2008 Permalink | Reply

      Canteknyeee gambarrrrr2

    • ayu 2:48 pm on 23 December, 2008 Permalink | Reply

      – akukaya pulak!ahahahaha…….
      mesti gelak punye,lum ape2…

      mas..
      erm..tade nk ckp pe pun…
      nk tny lttg ife kat WOL,tau tgh serabot…ade kaki retort selalu repot kat kite..ahah..sowi rahmad!love u bro!
      apepun,all the best..

    • toya 2:52 pm on 23 December, 2008 Permalink | Reply

      ohoho…rahmad tukang report ek :p
      emm camtu la… sangat tensen isk2

    • chesu 11:36 am on 26 December, 2008 Permalink | Reply

      cuba cari perbezaan dlm gambo ke3 and ke4…hehe ^^

    • LiaNi 1:30 pm on 2 January, 2009 Permalink | Reply

      salam..best baca entry ni…n mmg sweet lah gambar2 tu =) mmg patut pun mior promote his sweetheart’s blog ni..hehe..teruskan menulis awk..best baca..

    • nananininunu 10:49 am on 5 January, 2009 Permalink | Reply

      dont we all have dreams..termotivasi utk list down impianku jugak..tapi xmungkin impianmu yg ke13 nih masuk list..xlarat tiup bubble dah bagi seorang auntie yg ada 7 anak sedara(sebelum mencecah umur 3 thn dan pandai tiup sendiri, tugas meniup bubble tanpa rela adalah tugas makcik,tetap tanpa pencen)

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel